Kinderwagen kap, parasol of doek?
Ook in de kinderwagen wil je je baby beschermen tegen schadelijke zonnestralen....

Ook in de kinderwagen wil je je baby beschermen tegen schadelijke zonnestralen. Dat kan met de kinderwagenkap, met een parasol of met een doek. Allemaal accessoires die je baby beschermen tegen verschillende weersinvloeden en waarmee je ook een donker, rustig plekje kunt maken voor een hazenslaapje. Wat zijn nu de voor- en nadelen van een kinderwagenkap, parasol of doek en hoe kun je deze het beste gebruiken?

Kinderwagen donker maken

Als we over zonnestralen praten hebben we het niet alleen over de zomermaanden. Ook in het voor- of najaar kan de zon heel krachtig kan zijn. Baby’s houden niet van zonlicht dat in hun oogjes schijnt. Een kinderwagenkap, parasol of een doek zorgt dan voor de nodige schaduw. Het geeft ook bescherming als het hard waait, een beetje regent en het dempt het geluid als het lawaaiig is. Ook kun je er een donker en rustig plekje mee maken voor een dutje.

Kinderwagenkap, hoe werkt het?

Een kinderwagen met reiswieg wordt standaard geleverd met een zonnekap. Dit kan een standaard kap zijn die je in 2 of 3 klikken kunt uit- en invouwen, maar de meeste merken hebben hun reiswiegen tegenwoordig voorzien van een extra large zonnekap. Anders kun je deze als losse accessoire extra aanschaffen. Deze grote zonnekappen zorgen net voor een beetje extra schaduw in de kinderwagen. Hier zijn de nieuwste snufjes in verwerkt, denk aan kijkvensters zodat je je baby goed in de gaten kunt houden. Maar ook ventilerende gaten met gaas zodat er altijd frisse lucht bij je kindje kan komen en het gebruik van een UV werende coating. Er zijn zelfs kappen die je helemaal over de reiswieg of beensteuntjes kunt vastzetten met delen van gaas om insecten te weren.

Kinderwagenkap voordelen en nadelen

Het grote voordeel van de kinderwagenkap is dat deze is geïntegreerd in de reiswieg, dus je hebt deze altijd bij je. Een XL-kinderwagenkap biedt je baby nog meer schaduw. Een kap is ontworpen als vast onderdeel van de reiswieg en past daardoor mooi in het geheel. Een nadeel van de kinderwagenkap is dat er bij een bepaalde stand van de zon toch nog zonlicht bij je kindje kan komen. En op zonnige dagen blijft er warme lucht onder de kap hangen en kan het te warm worden. Heb je een zwarte kinderwagen uitgekozen, dan is dat effect nog erger omdat de kleur zwart warmte absorbeert en niet weerkaatst zoals lichtere kleuren doen. Daarom luidt het advies van VeiligheidNL om bij warm weer de kap naar beneden te zetten en een parasol te gebruiken!

Welke parasol kinderwagen

Een parasol is een slimme accessoire die je op de reiswieg kunt klikken. Hij heeft een beweegbare arm zodat je deze kunt aanpassen aan de stand van de zon. Er zijn eenvoudige parasolletjes, maar ook zeer luxe exemplaren met UV werende stof, meerdere knikmogelijkheden in de arm en uitgebreide draaimogelijkheden. De meeste kinderwagenmerken hebben een parasol in hun assortiment, maar er zijn ook neutrale merken parasols bij babyspeciaalzaken te koop. Handig zijn de universele exemplaren; deze kun je voor meerdere kinderwagenmerken gebruiken en passen op zowel ronde als rechthoekige buizen van de duwstang van je kinderwagen.

Voordelen en nadelen parasol kinderwagen

Met het gebruik van een parasol en de kap naar beneden, komt er altijd voldoende frisse lucht bij je kindje. Daar hoef je je dus geen zorgen over te maken. Een parasol staat bovendien wat hoger op de reiswieg en geeft daardoor ook meer schaduw in de reiswieg. Met een parasol wordt het veel minder warm in de reiswieg dan met een kinderwagenkap of doek. Bijkomend voordeel van een parasol is dat je deze ook op de buggy of op een campingbedje kunt gebruiken, bijvoorbeeld buiten in de tuin tijdens de zomermaanden.

Een nadeel van de parasol is dat het een losse accessoire is, je maakt hem los op het moment en dat je deze niet nodig hebt en moet deze dan ergens opbergen. Een eenvoudig parasolletje kost niet veel, maar je moet deze wel los kopen.

Wat is een kinderwagen doek?

Je ziet het steeds vaker: een losse doek die over de kinderwagenkap wordt gehangen. Het zijn meestal eenvoudige, dunne doeken van hydrofiel in een leuke kleur of met een leuk printje. Er zijn ook merken die zich hebben gespecialiseerd in een doekensysteem. Deze doeken zijn ontworpen voor de opening van de kap en kun je met ringen of magneetjes aan de kap bevestigen. Ze zijn gemaakt van luxer materiaal en vaak UV-werend.

Voordelen en nadelen van de kinderwagendoek

Met een losse doek kun je een donker hoekje maken in de reiswieg zodat je baby minder last heeft van zonlicht dat onder de kinderwagenkap piept. Ook sluit je je kindje af voor prikkels van buitenaf. Kies je voor een losse doek, kies er dan een van dun, luchtdoorlatend materiaal bijvoorbeeld hydrofiel. Deze doek kun je voor nog veel meer dingen gebruiken: als dekentje, als spuugdoek etc. Schaf je een doekensysteem aan, dan kun je deze vaak ook op een autostoeltje gebruiken. Dit type doeken kun je naar wens los laten hangen of oprollen en vastzetten.

Nadelen zijn er helaas ook: je moet deze los aanschaffen. En met een doek sluit je de plek waar je baby ligt en slaapt helemaal af. Er komt weinig tot geen frisse lucht bij je kindje, zelfs als je kiest voor een luchtdoorlatende, hydrofiele doek. Onderzoek (hieronder) toont aan dat de temperatuur tot wel 8 graden kan stijgen! Een doekensysteem met ringen laat iets meer lucht door aan boven- en onderzijde.

Advies voor het gebruik van parasol, zonnekap en doek

Als de zon schijnt, en dat is niet alleen in de zomermaanden, is het oppassen geblazen met baby’s en kleine kinderen. De temperatuur in een kinderwagen kan, net zoals in een auto, razendsnel oplopen en werken als een oven. Als warme lucht niet weg kan onder een kinderwagenkap of onder een doek, blijft de temperatuur maar stijgen. Baby’s zweten minder en daardoor loopt hun lichaamstemperatuur veel sneller op dan bij volwassenen. Bij 39 graden treedt er al oververhitting op, bij 42 graden is dit dodelijk. Het is dan ook gevaarlijk om bij warm weer de kap omhoog te laten staan en de opening met een doek af te sluiten.

Onderzoek naar oververhitting in kinderwagen

Uit naam van Stichting Veilig Kind liet kinderwagendoekenmerk Dooky door TÜV Nederland een onderzoek doen naar de zonbescherming voor baby’s in kinderwagens, variërend van parasol tot volledig gesloten kap. De resultaten zie je hieronder.

Belangrijkste conclusie is dat met het gebruik van een hydrofiele luier de binnentemperatuur van de kinderwagen tot 8 graden kan stijgen. Kies je voor een volledig afgesloten kap, dan stijgt de temperatuur tot wel 12 graden. Veel fabrikanten van hydrofiele doeken beweren ten onrechte dat ze een goede zonbescherming bieden. Maar de temperatuur kan met een afgesloten doek juist flink oplopen.


Advies bij warm weer: kap naar beneden en parasol op

Geniet van het warme (zomer)weer maar pas goed op met het gebruik van een kap en doek. Als je een doek gebruikt kies dan voor een dunne, luchtdoorlaatbare en zorg voor openingen aan zijkanten en onderzijde. Zorg altijd voor frisse luchttoevoer in de kinderwagen. Maar het beste advies van VeiligheidNL luidt: doe de kap omlaag zodat er geen warme lucht onder de kap kan blijven hangen en gebruik een parasolletje. Vergeet niet dat de foto’s van kinderwagenmerken met kap omhoog speciaal zijn gemaakt om te laten zien hoe mooi deze kinderwagen is, maar dat is niet de veiligste manier in de felle zon. Controleer ook altijd regelmatig de temperatuur van je kindje via het nekje. Zie je dat je kindje zweet en voelt het nekje erg warm aan? Zoek dan snel de schaduw op!

Foto: Joolz