Hoe het juiste hotel te kiezen
Feiten waarmee je rekening moet houden.

Dus je gaat naar het buitenland, je hebt een bestemming gekozen en nu moet je een hotel uitkiezen.

Tien jaar geleden had je waarschijnlijk je plaatselijke reisagent bezocht en vertrouwd op het persoonlijke advies dat je kreeg van de zogenaamde ‘experts’. De 21e-eeuwse manier om je hotel te selecteren en te boeken is natuurlijk via internet, via reissites.

Maar hoe doorzoek je de geweldige keuzes die worden aangeboden? En nog belangrijker: vertrouw je echt op de foto's en beschrijvingen van de hotels die ze zichzelf hebben toegekend als motivatie om boekingen te krijgen? Beoordelingen van reizigers kunnen nuttig zijn, maar je moet voorzichtig zijn. Ze zijn vaak bevooroordeeld, soms verouderd, en dienen misschien helemaal niet je belangen. Hoe weet je dat de functies die belangrijk zijn voor de recensent, belangrijk voor je zijn?

Hoe meer recensies je leest, hoe meer je merkt dat ze de neiging hebben zich te clusteren in de uitersten van meningen.
Iemand bekend in bron titel
Foto gemaakt door Jason Briscoe, @jbriscoe

Dan is er het probleem van de motivatie van de recensent. Hoe meer recensies je leest, hoe meer je merkt dat ze de neiging hebben zich te clusteren in de uitersten van meningen. Aan de ene kant heb je boze recensenten met bijlen om te slijpen; aan de andere kant heb je gasten in verrukking gebracht die onvoorstelbaar overdadig lovend zijn. Het zal je niet verbazen dat hotels soms hun eigen lovende recensies plaatsen, of dat de concurrentie van die concurrent de kans krijgt om de concurrentie te verslaan met slechte recensies. Het is logisch om bij het kiezen van een hotel te bedenken wat echt belangrijk voor jou is. Kies dan een online hotellijst met actuele, onafhankelijke en onpartijdige informatie die er echt toe doet.

Hier zijn de belangrijkste feiten waarmee je rekening moet houden:

 1. Locatie
  Als het uitmaakt dat je hotel bijvoorbeeld aan het strand ligt, dichtbij het attractiepark of gunstig gelegen is ten opzichte van de luchthaven, dan staat de locatie voorop. Elke fatsoenlijke directory zou een locatiekaart van het hotel en zijn omgeving moeten bevatten. Er moeten afstandskaarten tot de luchthaven worden aangeboden, evenals een vorm van interactieve kaart.
 2. Stijl
  Het is belangrijk om een hotel te kiezen waar je je op je gemak voelt – modern of traditioneel meubilair, lokaal decor of internationaal, formeel of ontspannen. De ideale hotelgids zou je op de hoogte moeten stellen van de beschikbare opties.
 3. Restaurants, cafés en bars
  De lokale kleur is geweldig, maar de restaurants en bars van het hotel kunnen een belangrijke rol spelen tijdens je verblijf. Je moet je bewust zijn van keuze, stijl en of ze slim of informeel zijn. Een goed hotelrapport zou je dit moeten vertellen, en dan vooral over de ontbijtfaciliteiten.
 4. Slaapkamerfaciliteiten
  Je moet altijd goed nadenken over het soort faciliteiten dat je vanuit je slaapkamer nodig heeft en het hotel zoeken dat de faciliteiten heeft die je belangrijk vindt. De website van de hotelgids moet ingaan op zaken als: grootte van het bed, internettoegang (de kosten, of er wifi of een vaste breedbandverbinding is), gratis voorzieningen, uitzicht vanuit de kamer en luxe aanbiedingen zoals een kussenmenu of badmenu, keuze uit roken of niet roken kamers etc.

Deze dingen doen er echt toe en elke fatsoenlijke hotelgids zou je dit soort advies over slaapkamers moeten geven – niet alleen het aantal kamers, wat de gebruikelijke optie is!

 1. Voorzieningen voor kinderen
  Belangrijker voor de gezinsreiziger dan de zakenreiziger, je moet uit de gids te weten komen hoe kindvriendelijk het hotel is en van daaruit je beslissing nemen. Een ding dat de moeite waard is, is of het hotel een babysitterservice biedt. Voor de zakenreiziger die aan kinderen wil ontsnappen is dit natuurlijk ook heel relevant – misschien is een hotel dat niet kindvriendelijk is iets geschikter!
 2. Recreatieve voorzieningen
  De site moet een gedetailleerde analyse bieden van vrijetijdsdiensten in het hotel – spa, zwembad, fitnessruimte, sauna - evenals details van andere faciliteiten in de buurt, zoals golfbanen. 7. Speciale behoeften: de site van de hotelgids moet de bezoeker informeren over de speciale behoeften en het toegankelijkheidsbeleid van elk hotel. Hoewel dit nogmaals niet voor elke bezoeker geldt, is het voor sommigen absoluut essentieel.

Ten slotte, en het belangrijkste, had het inspectieteam van de kwaliteitshotels van hotels het hotel in kwestie regelmatig moeten bezoeken, het personeel moeten ontmoeten, in een slaapkamer moeten slapen en het eten moeten proberen. Ze moeten het hotel ervaren zoals alleen een hotelgast dat kan en pas dan zijn ze echt in een sterke positie om over het hotel te schrijven.

Maui helicopter tours
Een geweldige manier om verborgen plaatsen te ontdekken